Mad og måltidspolitik

Måltidspolitik for Lokalcenter Rosengård.
Hos os får beboerne en sund og varieret kost i overensstemmelse med sundhedsstyrelsens anbefalinger og de 8 kostråd. Dog har ældre på plejehjem forskellige ernæringsmæssige behov. Dette afspejles i de kostformer der tilbydes den enkelte.
På afdelingerne er der mulighed for at beboerne kan spise alle måltider sammen i afdelingens spisestue. Vi mener at måltideme er med til at skabe rammerne for det sociale liv på afdelingen. Vi ønsker at der skal være en god stemning omkring måltidet.
Vi serverer 6 måltider om dagen i tråd med de 8 kostråd og NNA for kost til småt spisende.
Beboerne bliver regelmæssigt vejet, så vi hurtigt kan gribe ind ved et evt. vægttab.
Alt mad der bliver serveret på Lokalcenter Rosengård produceres i vores eget køkken.
På Lokalcenter Rosengård viser vi vejen frem for sund og lækker mad tilpasset ældre mennesker. Vi ved at for mange ældre er det genkendelige mad fra en svunden tid, med til at vække minder.
Vi markerer traditioner og højtider gennem maden.
Der laves mad til diabetikere, allergikerer og alle andre diæt hensyn, samt mad til beboere fra andre kulturer.
Køkkenet er bemandet med faguddannet personale til alle måltider i dagtimerne. Dette sikrer en høj kvalitet indenfor såvel smag, anretning og fødevarer sikkerhed.
Lokalcenter Rosengård råder over et stort køkken med mange moderne hjælpemidler til rådighed. Se vores kontrolrapporter på fødevarer styrelsens hjemmeside.

  • Spis frugt og grønt 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
  • Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og brød
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter dagen

Spis frugt og grønt 6 om dagen.
-Vi serverer frisk frugt eller grøntsager til de fleste måltider.
-Vi serverer ofte frugtgrød.
-Vi anvender forskellige grøntsager afhængig af årstiden.
-Vi varierer grøntsags tilbehør til dagens middag mellem kogte, bagte og stuvede grøntsager, ligesom der altid er tilbud om blandet grøn salat til middag.

Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.
-Der serveres fisk til middag en gang om ugen.
-Der tilbydes flere gange om ugen fiskepålæg til aftensmaden.

Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag.
-Der serveres som oftest kartofler, tilberedt på forskellige måder til dagens middag.
-Når vi serverer ris er der tilbud om kartofler til dem som ønsker dette.
-Vi serverer fuldkorns rugbrød med eller uden kerner til morgenmaden og aftensmaden.
-Der serveres fiberholdigt brød til morgenmaden, hvor der også er tilbud om havregrød og øllebrød (rundstykker søndag og helligdage).

Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager.
-Vi begrænser sukkerindholdet i maden.
-Vi serverer hjemmebagt kage eller gærbrød til eftermiddagskaffen hver dag.

Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød.
-Vi anvender minimælk og sødmælk efter behov.
-Skæreoste 45 + og smøreoste.
-Vi serverer kød med 8-12 % fedt
-Vi bruger flydende margariner og planteolier til stegning.

Spis varieret og bevar normalvægten.
-Vi serverer dagligt 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.
-Vi serverer et mix af nye og gamle retter.

Sluk tørsten i vand.
-Der er tilbud om vand til alle måltider.
-Der er tilbud om juice/saft til morgenmaden
-Der er mulighed for at få mælk til maden.

Vær fysisk aktiv minimum 30 minutter om dagen.
-Der tilbydes gymnastik på afdelingerne en gang om ugen.
-Der er mulighed for at træne i vores udendørs redskaber sammen med en fysioterapeut.

Dagens måltider:
7.30 — 9.30: Morgenmad
12.00: Middagsmad
14.30: Eftermiddagskaffe
17.30: Aftensmad
19.30. Aftenkaffe

Kvaliteten af råvarer:
Frugt og grønt:
Vi indkøber frisk frugt og grønt 3 gange om ugen. Vi anvender primært årstidens frugt og grønt. Vi køber primært danske produkter. Der suppleres med frosne grøntsager og frugt.
Mejeri produkter:
Vi anvender danske mejeriprodukter.
Kød:
Vi køber fortrinsvis dansk kød, fisk og fjerkræ.
Brød:
Vi anvender fuldkorns rugbrød med og uden kerner og prioriterer at bage vores kage selv.
Fedtstoffer:
Vi anvender flydende margarine og olie til den daglige madlavning, både stegning og bagning.
Kolonialvarer:
Vi bestræber os på at købe kolonial varer der er så lidt forarbejdede som muligt, for at undgå for mange tilsætningsstoffer.

Sådan serveres maden:
Man ved at serveringsformen har stor betydning for appetitten. På Lokalcenter Rosengård kan beboerne vælge at spise på egen stue (bakke servering) eller deltage i fælles spisning i spisestuen.
Vi anbefaler at man deltager i fællesspisningen, hvor der er personale tilstede. Fordi man ved, at spisesituationen har stor betydning for både nydelsen, smagsoplevelsen og hvor meget der spises. Det er der hvor den spontane dialog kan opstå, ofte er det relationen til maden der får minderne fra en svunden tid, til at dukke op.
Vores mål er at måltiderne skal være gode oplevelser og foregå i hyggelige og rolige omgivelser.
På helligdage dækkes bord med duge og servietter.
Når vi har fester serveres der først for de beboere som for speciel kost, så de ikke skal sidde og opleve at der er noget de ikke må få og skal vente på det “næstbedste”.
Ældre har brug for ca. 1½ l. væske om dagen, mange ældre føler ikke tørst, derfor er personalet meget opmærksomme på at tilbyde væske til beboerne.

Traditioner og højtider gennem maden:
Vi markerer traditioner og højtider gennem maden. Af faste fester og arrangementer kan nævnes:
-Fastelavn hvor vi samles i for hallen og slår katten af tønden og derefter spiser fastelavnsboller.
-Påske og pinse markeres på afdelingen med pænt dækkede horde, med servietter, blomster.
-Omkring Valdemars dag spiser vi stegt flæsk med nye kartofler, persillesovs og snaps.
-Tyrolerfest med pølser, øl og tyrolermusik.
-Julefrokost med alt hvad der hører til.
-Juleaften spiser vi andesteg og ris a ‘la mande om aftenen.
-Nytårsaftens dag spiser vi kogt torsk til middag og smørrebrød om aftenen.

Diæter:
Har en beboer brug for at få diet kost aftales dette i samråd med det sundhedsfaglige personale og økonomaen.

Morgenmaden:
Franskbrød og eller rugbrød.
Smør, ost, marmelade.
Frugt yoghurt / ylette.
Havregrød og øllebrød.
Kaffe/the, mælk, juice og saft med lavt sukker indhold og mest muligt frugtsaft.
Ved behov tilbydes der energi og protein drikke, der foretages dog en faglig vundering.

Formiddag:
Frugt.

Middagsmaden:
Der serveres varm mad efter kostplanen, alle diæter følger kostplanen så meget som muligt, for at sikre at der tilbydes varieret kost til alle.
Der serveres vand til maden.

Eftermiddagskaffen:
Kage eller gærbrød, eller småkager.
Kaffe/the, saft
Når der er fødselsdag på afdelingen, kan fødselaren ønske hvilken kage der skal serveres den dag, det er som oftest lagkage, æblekage eller boller og varm kakao.

Aftensmaden:
Rugbrød med kødpålæg eller fiskepålæg.
Franskbrød med ost.
Suppe og mælkegrød. Der fortages dog en faglig vurdering.
Vand/saft

Aftenkaffen:
Kage, frugt, saft og småkager.

Andre muligheder.
Vores beboere har mulighed for at låne lokaler i vores restaurant, hvor de kan fejre fødselsdage og andre sammenkomster. Dette skal dog aftales med køkkenlederen.
Har en beboer gæster som ønsker at spise med, kan der i dagtimerne købes smørrebrød på hverdage i restauranten og varm mad til middag. Derudover er der en kaffeautomat i forhallen, hvor pårørende kan købe forskellige varme drikke.
Beboere der har gæster er også velkomne til at spise i restauranten sammen med deres gæster.

Caféen:
Lokalcenter Rosengård råder over en stor Café, hvor der dagligt til bydes dagens middag og bi-ret.
Derudover er der hver dag en suppe og evt en lun ret. Der sælges også smørrebrød på hverdage.
Der er sat kander med vand på alle borde, til fri afbenyttelse og der er mulighed for at købe et glas vin eller øl/vand.
Restauranten bruges hver dag af rigtig mange af vores kollektiv-beboere. De kommer op og spiser dagens middag og sidder og hygger sig med at spise i selskab med andre.
Vi lægger stor vægt på at der skal være en god stemning i restauranten og ligeså gør vi meget ud af at der skal være hyggeligt. Der er servering for dem som ikke selv kan gå op og hente deres mad.
En gang om måneden er der mulighed for at melde sig til fællesspisning i restauranten, dette er dog forbeholdt for kollektiv-beboerne. Der serveres en to-retters menu og der er mulighed for at købe vin til maden.

 

Opdateret 09-07-2019 

0